Πολυαισθητηριακό δωμάτιο Snoezelen

Το ιδανικό συμπλήρωμα σε κάθε θεραπεία *

Η θεραπεία σε πολυαισθητηριακό δωμάτιο αποτελεί μια μη κατευθυντική μορφή θεραπείας, στην οποία τα παιδιά, ως πρωταγωνιστές, καθοδηγούν τους θεραπευτές με βάση τις δικές τους ανάγκες, προτιμήσεις και επιθυμίες. Στο δωμάτιο αυτό δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την αισθητηριακή εμπειρία του παιδιού. Όλες οι αισθήσεις διεγείρονται ή καταστέλλονται, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού, μέσα από χρώματα, δονήσεις, αρώματα, μουσική, εικόνες και αντικείμενα διαφορετικών υφών με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη.

img-fluid

Ο βασικός μας εξοπλισμός

Οφέλη θεραπείας σε πολυαισθητηριακό δωμάτιο Snoezelen

Τρεις βασικοί πόλοι στο Snoezelen

Θεραπευτική σχέση:

Μέσα από το πολυαισθητηριακό περιβάλλον και τη μη κατευθυντικότητα, η επαφή με το παιδί είναι περισσότερο ποιοτική και...
Περισσότερα

Αισθητηριακά συστήματα:

Ο θεραπευτής παρατηρεί και κατανοεί πως το παιδί αντιδρά σε κάθε αισθητηριακό ερέθισμα και δημιουργεί το αισθητηριακό προφίλ του...
Περισσότερα

Ευεξία και χαλάρωση:

Το περιβάλλον του πολυαισθητηριακού δωματίου παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας, μέσα από την οποία το παιδί μπορεί να ανακαλύψει τη χαλάρωση, την ευεξία και την ευχαρίστηση...
Περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις

• Διαταραχές Αισθητηριακής Επεξεργασίας (διαταραχή αισθητηριακής διάκρισης, διαταραχή αισθητηριακής ρύθμισης, κινητική διαταραχή αισθητηριακής βάσης)
• Μαθησιακές Δυσκολίες
• ΔΕΠ-Υ
• Νοητική καθυστέρηση
• Αναπτυξιακές Διαταραχές
• Προβλήματα Συμπεριφοράς
• Έντονο άγχος και στρες
• Ψυχοσωματικές δυσκολίες
• Χρόνιος σωματικός η ψυχικός πόνος
• Ψυχικές Διαταραχές

Το δωμάτιο Snoezelen στον χώρο μας μπορεί να αξιοποιηθεί από όλες τις ειδικότητες της ομάδας μας. Έτσι, κάθε ένας θεραπευτής χρησιμοποιεί το δωμάτιο Snoezelen συμπληρώνοντας και ενισχύοντας τη θεραπευτική του παρέμβαση.  Θεωρούμε πως αυτή η δυνατότητα πολύπλευρης προσέγγισης της κάθε θεραπείας αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, γι’ αυτό και δεν θέλαμε να λείπει το δωμάτιο Snoezelen από τη TherapyLand.

Στην εργοθεραπεία το δωμάτιο Snoezelen μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα αναφορικά με την αισθητηριακή ολοκλήρωση αλλά και τη βελτίωση των γνωστικών και κινητικών δεξιοτήτων. Στη λογοθεραπεία το παιδί μπορεί να επωφεληθεί από το χαλαρωτικό κλίμα του δωματίου, να αποβάλλει το άγχος του και να συγκεντρωθεί καλύτερα στις δραστηριότητες και τις ασκήσεις του. Επίσης, η πολυαισθητηριακή εμπειρία που προσφέρεται είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για αρθρωτικές ασκήσεις όσο και για παρεμβάσεις σε παιδιά με δυσκολίες στη σίτιση.

Στην ψυχοθεραπεία  το δωμάτιο Snoezelen μπορεί να προσφέρει την ιδανική ατμόσφαιρα για χαλάρωση, συναισθηματική αποφόρτιση και έκφραση συναισθημάτων. Παράλληλα, μέσα στο δωμάτιο αυτό μπορούν να δουλευτούν ασκήσεις χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των αγχωδών δυσκολιών αλλά και ασκήσεις απευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση των φοβιών.  Τέλος, στην ειδική διαπαιδαγώγηση το πολυαισθητηριακό δωμάτιο μπορεί να συμβάλλει τόσο στη μάθηση όσο και στην εξάσκηση δεξιοτήτων. Η ατμόσφαιρα του δωματίου βοηθά το παιδί να παραμένει ήρεμο και συγκεντρωμένο στις ασκήσεις του. Επίσης, διάφορα αντικείμενα του δωματίου, όπως ο σωλήνας νερού ή ο προτζέκτορας μπορούν να δώσουν ευκαιρίες μάθησης (π.χ. χρωμάτων, σχημάτων, ζώων κ.α.) με έναν διαφοροποιημένο και διασκεδαστικό τρόπο.