Messy Play – το “ακατάστατο παιχνίδι” στην εργοθεραπεία

Messy Play – το “ακατάστατο παιχνίδι” στην εργοθεραπεία

Τι είναι και ποια τα αναπτυξιακά οφέλη;

Το Messy Play ορίζεται με τη λέξη «messy», που δίνει την έννοια του “ακατάστατου” και βρώμικου. Τι σκεφτόμαστε λοιπόν όταν ακούμε τη λέξη «messy»; 

Αρθρογράφος: Έλενα Μολυβιάτου  [εργοθεραπεύτρια]

Πιθανόν σκεφτόμαστε κάτι ακατάστατο, μπερδεμένο, ανοργάνωτο, κάτι που φέρνει σύγχυση και αταξία. Στην έννοια του ακατάστατου δίνεται συχνά αρνητική σημασία, όμως πολλές φορές ακούμε για τα οφέλη αυτού του “ακατάστατου” παιχνιδιού. Επομένως, τι είναι τελικά το messy play και σε τι βοηθάει; 

Το Messy Play αναφέρεται σε παιδιά ηλικίας 15 μηνών έως 17 χρονών, τυπικής και μη τυπικής ανάπτυξης. Βέβαια, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει όριο ηλικίας σε αυτό το παιχνίδι. Είναι ένα αισθητηριακό παιχνίδι που, ενώ λερώνει, χαρίζει απίστευτα αναπτυξιακά οφέλη. Τα παιδιά χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους στη διαδικασία της εξερεύνησης και ιδιαίτερα την αίσθηση της αφής. Ταυτόχρονα το Messy Play προσφέρει πολλές ευκαιρίες να διαμορφώσουν και να χειριστούν υλικά χωρίς κανόνες και οδηγίες.

messy play

Τι Δείχνουν οι Έρευνες;

Σύμφωνα με έρευνες, τα αισθητηριακά παιχνίδια αναπτύσσουν τον εγκέφαλο των παιδιών μαθαίνοντάς του να επεξεργάζεται τα ερεθίσματα και τα μηνύματα που δέχεται. Το αισθητηριακό παιχνίδι διεγείρει περισσότερα νεύρα, βοηθώντας το παιδί να ολοκληρώσει ακόμη και τις πιο σύνθετες εργασίες. 

Ακόμη το Messy Play

  • ενισχύει τη μνήμη, την προσοχή και τη συγκέντρωση
  • ενισχύει την επικοινωνία, το λόγο και τη γλωσσική ανάπτυξη
  • ενδυναμώνει το σώμα και τους μύες
  • ενισχύει την ισορροπία και τον έλεγχο του σώματος, τον συντονισμό κινήσεων, τη λεπτή-αδρή κινητικότητα, και γενικότερα, την κινητική ανάπτυξη
  • ενισχύει τη δημιουργική/καλλιτεχνική ανάπτυξη και τη φαντασία

 

Υλικά και Δραστηριότητες

Στις δραστηριότητες, συνήθως, χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά που καλύπτουν ένα πλήρες φάσμα. Αρκετά από αυτά υπάρχουν ήδη στο σπίτι ή μπορούμε να τα βρούμε εύκολα σε εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα ρύζι, αλάτι, χρώμα ζαχαροπλαστικής, αλεύρι, νερό, ζυμαρικά, μαγειρικό λάδι , χώμα, πηλό και….. πολλά άλλα!

Παρακάτω προτείνονται δύο συνταγές που μπορούν να γίνουν εύκολα στο σπίτι.

messy play

Υλικά για Oobleck

  • 2 φλιτζάνια κορν φλάουρ
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • Χρώματα Ζαχαροπλαστικής (Προαιρετικά)

 

Εκτέλεση: Αναμειγνύετε  το νερό με το χρώμα ζαχαροπλαστικής και στη συνέχεια το ρίχνετε μέσα στο κορν φλάουρ και ανακατεύετε! Το Oobleck είναι έτοιμο!

Tips: Μπορείτε να παίξετε βάζοντας το σε μια λεκάνη και νιώθοντας κάθε φορά την υφή του. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε διάφορα εργαλεία, όπως σουρωτήρια και σίτες. Τρυπητές κουτάλες και δοχεία. Μπορείτε επίσης να βουλιάξετε μέσα στο Oobleck σας τα αγαπημένα σας παιχνίδια και να προσπαθήσετε να τα βγάλετε από αυτό…. παρατηρώντας παράλληλα τι συμβαίνει!        

Υλικά για Βρώσιμες Δακτυλομπογιές

  • 2 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 με 4 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση: Όσο περισσότερο χρώμα βάλετε τόσο πιο έντονο θα είναι το αποτέλεσμα! Ανακατέψτε πολύ καλά και αυτό ήταν, οι βρώσιμες δακτυλομπογιές είναι έτοιμες!
       

 

Προτεινόμενα βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=1ySgoOBcjgc&list=PLwp43P8fQIuLNmfx5mZqrwafYqx9UjYnM&ab_channel=RawChildhood

https://www.youtube.com/watch?v=P7YBrHHBL7E&ab_channel=HazieandMotherhood

https://www.youtube.com/watch?v=7Ta6dQlouII&ab_channel=HazieandMotherhood

Βοηθητική Βιβλιογραφία

  • Rochmah, Lulu Iffatur. (2016). Naturalist intelligence enhancement through Game Messy Play Against Children Aged 5-6 Years. Pedagogia, 5, 1, 208-3833. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *